Инфа взята отсюда: http://ho-use.appee.ru/product.php?catid=41У первого охлаждение (конденсация) пара идет сверху (типа как у дефлегматора). Можно делать как простую дистилляцию, так и перегонку паром. Для этого имеется сито, для отделения воды и сусла. Более компактный. Влияния конструкции на конечный продукт не знаю, не пробовал.
Уважаемые подскажите, а в чем разница на выходе между этими аламбиками (арабский и классический)? Понятно, что есть конструктивные непохожести, так вот - это как то влияет на конечный результат перегона, или же продукт будет одинаковым как в том, так и в другом аламбике?
Кудияр, 15 Марта 10, 14:28
Медные аламбики...
Aleksey
Доктор наук
Суздаль
998 119
Отв.280 15 Марта 10, 15:17
Catman
кот-человек
1 15
23 Янв. 13, 19:14
Виноградное сырье для форумчан
SergioXXL
Научный сотрудник
Ekaterinburg
1.3K 206
Отв.281 21 Марта 10, 22:00
Вот какой красавецц.
Makovka
Игорь
Краснодарский край
9.5K 2.3K
Отв.282 21 Марта 10, 22:07, через 7 мин
SergioXXL, медитируешь? Я тоже...
SergioXXL
Научный сотрудник
Ekaterinburg
1.3K 206
Отв.283 21 Марта 10, 22:10, через 4 мин
Makovka, Посылку жду...
сергей222
Кандидат наук
тольятти
302 17
Отв.284 21 Марта 10, 22:12, через 2 мин
вот такой бы во дворе слепить
Makovka
Игорь
Краснодарский край
9.5K 2.3K
Отв.285 21 Марта 10, 22:28, через 16 мин
Посылку жду...SergioXXL, 21 Марта 10, 22:10тебе легче,я только мечтаю...
SergioXXL
Научный сотрудник
Ekaterinburg
1.3K 206
Отв.286 15 Апр. 10, 14:56
Приехал мой аламбик
Makovka
Игорь
Краснодарский край
9.5K 2.3K
Отв.287 15 Апр. 10, 15:16, через 21 мин
ух ты красотища...
сообщение удалено
Makovka
Игорь
Краснодарский край
9.5K 2.3K
Отв.288 15 Апр. 10, 15:30, через 14 мин
Я бы тоже пропал...SergioXXL, ты пионер у нас с Аламбиком,то...
SergioXXL
Научный сотрудник
Ekaterinburg
1.3K 206
Отв.289 15 Апр. 10, 20:39
Makovka, engine,
Тут я
Аламбик с наставочной (там место всякое для ароматизаторов или для насадки) колонной, 10л всего.
Решил, что 35л брать не стоит, т.к. зерновая бражка все равно пригорит(заморочки с баней и соломой мне как-то не в кайф).
Перегонять буду первый раз на ПГ, а уж потом пару раз на алямбике
Тут я
Аламбик с наставочной (там место всякое для ароматизаторов или для насадки) колонной, 10л всего.
Решил, что 35л брать не стоит, т.к. зерновая бражка все равно пригорит(заморочки с баней и соломой мне как-то не в кайф).
Перегонять буду первый раз на ПГ, а уж потом пару раз на алямбике
Сергей_ПСВ
Студент
Самара
37 1
Отв.290 17 Мая 10, 10:22
SergioXXL похвались своим приобретением.Органалептические впечатления другие
Если он весь медный, то тогда насадку можно делать из медной проволки для колонны, если труба тоже медная? Я про свой вариант изготовления.
Если он весь медный, то тогда насадку можно делать из медной проволки для колонны, если труба тоже медная? Я про свой вариант изготовления.
Makovka
Игорь
Краснодарский край
9.5K 2.3K
Отв.291 17 Мая 10, 10:25, через 4 мин
в личке SergioXXL, писал мне, что радует его качество на Аламбике.Ну пусть сам напишет.
серега Дворник
Научный сотрудник
Ярославль
812 402
Отв.292 17 Мая 10, 20:31
Видать в самом деле качество на уровне,пропадаетSergioXXLна долго.
mjStоrm
Академик
Аджибей
3.2K 2.9K
Отв.293 17 Мая 10, 21:33
Други, медный аламбик не панацея.
Невозможно залить в него дерьмо, а получить Мартель.
Обычный самогонный аппарат, единственный плюс - медь,
являющаяся катализатором процессов старения спиртов в дубе.
Поэтому необходимым дополнением к аламбику обязательно
должны быть бочка и время для выдержки.
Иначе, можно использовать алюминиевый молочный бидон.
Невозможно залить в него дерьмо, а получить Мартель.
Обычный самогонный аппарат, единственный плюс - медь,
являющаяся катализатором процессов старения спиртов в дубе.
Поэтому необходимым дополнением к аламбику обязательно
должны быть бочка и время для выдержки.
Иначе, можно использовать алюминиевый молочный бидон.
waltor
Научный сотрудник
Красноярск
1.5K 316
Отв.294 18 Мая 10, 17:30
Золотые слова Юрий Венедиктович уважаемый коллега mjStorm !
Вроде,всплеск обострения на счёт аламбиков прошёл.Может,теперь народ отполирует свои аппараты и будет на них любоваться?
Вроде,всплеск обострения на счёт аламбиков прошёл.Может,теперь народ отполирует свои аппараты и будет на них любоваться?
Makovka
Игорь
Краснодарский край
9.5K 2.3K
Отв.295 18 Мая 10, 17:32, через 2 мин
Вродеwaltor, 18 Мая 10, 18:30вот именно вроде.Было бы по кошельку мне,взял бы медный аламбик не раздумывая.
SergioXXL
Научный сотрудник
Ekaterinburg
1.3K 206
Отв.296 19 Мая 10, 18:01
Всем доброго времени!
Аламбик мне очень понравился в работе.
Из дерьмового магазинного просроченного вина (про которое писал), после 2х выгонов получается дивный напиток однако...
В своем нержогофрированном дистилляторе у меня и близко такого небуло.
Я не знаю почему, луковица, форма куба или шея или еще какой хрен, но никакого запаха серы или еще чего не пролазит в отбор. До самой воды идет кристально чистый сэм.
Уже созрел для заказа аламбика на 35л.
Только гнать в нем буду бражку из пророщенного зерна и отфильтрованную по пивной технологии перед брожением, или плодово/ягодные бражки. Никаких заморочек с паром больше.
Ав нержогофре только сахарный СС для СР.
НУ как-то так.
ПС: Кстати, в описании прислали способы очистки меди после использования.
Переводил переводчиком, но если интересно - могу опубликовать.
Аламбик мне очень понравился в работе.
Из дерьмового магазинного просроченного вина (про которое писал), после 2х выгонов получается дивный напиток однако...
В своем нержогофрированном дистилляторе у меня и близко такого небуло.
Я не знаю почему, луковица, форма куба или шея или еще какой хрен, но никакого запаха серы или еще чего не пролазит в отбор. До самой воды идет кристально чистый сэм.
Уже созрел для заказа аламбика на 35л.
Только гнать в нем буду бражку из пророщенного зерна и отфильтрованную по пивной технологии перед брожением, или плодово/ягодные бражки. Никаких заморочек с паром больше.
Ав нержогофре только сахарный СС для СР.
НУ как-то так.
ПС: Кстати, в описании прислали способы очистки меди после использования.
Переводил переводчиком, но если интересно - могу опубликовать.
SergioXXL
Научный сотрудник
Ekaterinburg
1.3K 206
Отв.297 19 Мая 10, 18:03, через 3 мин
Обычный самогонный аппарат, единственный плюс - медь,Думается мне, что форма имеет не последнее значение в аламбике...
Иначе, можно использовать алюминиевый молочный бидон.
mjStorm, 17 Мая 10, 21:33
Makovka
Игорь
Краснодарский край
9.5K 2.3K
Отв.298 19 Мая 10, 18:52, через 50 мин
Переводил переводчиком, но если интересно - могу опубликовать.SergioXXL, 19 Мая 10, 19:01ты ещё спрашиваешь,конечно выкладывай,коллега!
SergioXXL
Научный сотрудник
Ekaterinburg
1.3K 206
Отв.299 19 Мая 10, 19:17, через 25 мин
Короче, набивал текст сам, может гдеи накосячил.
Сначала оригинал: (выборочно)
" Our cooper stills can be used to distill an endless list of substances. If you intention is to obtain alcohol for human consumption, independent of what you are distilling. It is important to respect basic chemical distillation laws in order to avoid personal injury. Blindness or even death which can be caused by continuous consumption of poor results. The following aresome basic principles of the distillation process.
The principle of distillation is simple. The important aspect remains the means of separating alcohol from an alcohol containing liquid. When distilling at sea level, alcohol starts to evaporate at 78.3C and water at 100C. Therefore when an alcohol containing liquid is heated to that temperature the alcohol containing starts to vaporize. The result of any distillation is divided into three separate parts in the following order.
Heads- You want to obtain ethanol alcohol which boils of between 78-82C. (between 45% and 65% in alcoholic percentage - if measuring with an alcohol-meter).
The most volatile products are the first to come out as they have low boiling points. They are know as the Heads. In general these are substances such as acetone, methanol, and various esters which must be separated an discarded (or saved for adding to the next batch) as it is the methanol alcohol that can cause blindness. It is common to separate the first 50ml per 25L wash if using a reflux still or 100ml per 20l wash from rest of the bath in using a traditional alembic.
You can prevent the heads from contaminating the rest of the product by watching the temperature (these boil off at temperatures below 70C) but many experienced distillers carefully monitor the taste (it usually has a very sharp taste) and smell the first distillate to insure that all the heads have boiled off before they begin to collect the body of the spirit - the Hearts (the ethanol) which totally transparent.
A similar distillation cut off point is also needed with the ethanol. This phase is commonly referred to as the Tails. The Tails contain a large amount of compounds with higher boiling points, such as the higher alcohol and furfural. These compounds can spoil the taste of spirit if the collection is carried on too long. It is necessary to have a cut off point. Again this point can be identified by watching the temperature (82C or higher) or monitoring the taste (diluted eau de vie or watered down) smell and milky color of the distillate by collecting a few drops on the back of a spoon every so often and checking what it tastes or look like on a regular basis. The tails are usually saved to include in the next butch as a considerable amount of ethanol can be recovered.
Before you use still for the first time, independent of its model, we recommend that you process a distillation of water to clean away any impurities that have been left behind from the manufactured process.
Afterwards, just like with any other piece of machinery or hardware it is essentials that you maintain your still clean to last years.
The cleaning process will eliminate sulphuric acids and other harmful substances that have collected and deposited on the walls of your still, from the pot to the coil. You can carry out a cleaned distillation with a mixture of rye flour and water. It is quite simple. Fill 40% of your pots capacity with water and 5% with rye flour. Prior to commencing cleaning distillation you should verify that there is no obstruction in the swan neck pipe and serpentine coil. The joints of the alembic should be sealed using a traditional sealing technique once you have placed the hood the alembic pot.
If however, you use still quite frequently, say ever other month you do not have clean it out with rye flour and water. A single distillation using only water will be sufficient.
With regular use and in time, cooper oxidized and will gradually take on an overall dark red color.
Should you wish to polish the exterior we suggest you use an appropriate non toxic polish."
Сначала оригинал: (выборочно)
" Our cooper stills can be used to distill an endless list of substances. If you intention is to obtain alcohol for human consumption, independent of what you are distilling. It is important to respect basic chemical distillation laws in order to avoid personal injury. Blindness or even death which can be caused by continuous consumption of poor results. The following aresome basic principles of the distillation process.
The principle of distillation is simple. The important aspect remains the means of separating alcohol from an alcohol containing liquid. When distilling at sea level, alcohol starts to evaporate at 78.3C and water at 100C. Therefore when an alcohol containing liquid is heated to that temperature the alcohol containing starts to vaporize. The result of any distillation is divided into three separate parts in the following order.
Heads- You want to obtain ethanol alcohol which boils of between 78-82C. (between 45% and 65% in alcoholic percentage - if measuring with an alcohol-meter).
The most volatile products are the first to come out as they have low boiling points. They are know as the Heads. In general these are substances such as acetone, methanol, and various esters which must be separated an discarded (or saved for adding to the next batch) as it is the methanol alcohol that can cause blindness. It is common to separate the first 50ml per 25L wash if using a reflux still or 100ml per 20l wash from rest of the bath in using a traditional alembic.
You can prevent the heads from contaminating the rest of the product by watching the temperature (these boil off at temperatures below 70C) but many experienced distillers carefully monitor the taste (it usually has a very sharp taste) and smell the first distillate to insure that all the heads have boiled off before they begin to collect the body of the spirit - the Hearts (the ethanol) which totally transparent.
A similar distillation cut off point is also needed with the ethanol. This phase is commonly referred to as the Tails. The Tails contain a large amount of compounds with higher boiling points, such as the higher alcohol and furfural. These compounds can spoil the taste of spirit if the collection is carried on too long. It is necessary to have a cut off point. Again this point can be identified by watching the temperature (82C or higher) or monitoring the taste (diluted eau de vie or watered down) smell and milky color of the distillate by collecting a few drops on the back of a spoon every so often and checking what it tastes or look like on a regular basis. The tails are usually saved to include in the next butch as a considerable amount of ethanol can be recovered.
Before you use still for the first time, independent of its model, we recommend that you process a distillation of water to clean away any impurities that have been left behind from the manufactured process.
Afterwards, just like with any other piece of machinery or hardware it is essentials that you maintain your still clean to last years.
The cleaning process will eliminate sulphuric acids and other harmful substances that have collected and deposited on the walls of your still, from the pot to the coil. You can carry out a cleaned distillation with a mixture of rye flour and water. It is quite simple. Fill 40% of your pots capacity with water and 5% with rye flour. Prior to commencing cleaning distillation you should verify that there is no obstruction in the swan neck pipe and serpentine coil. The joints of the alembic should be sealed using a traditional sealing technique once you have placed the hood the alembic pot.
If however, you use still quite frequently, say ever other month you do not have clean it out with rye flour and water. A single distillation using only water will be sufficient.
With regular use and in time, cooper oxidized and will gradually take on an overall dark red color.
Should you wish to polish the exterior we suggest you use an appropriate non toxic polish."